ROMA İMPARATORLUĞUNUN EN PSİKOPAT İMPARATORU CALİGULA 'NIN YAPTIKLARI



Asıl ismi Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus olan ama daha çok Caligula olarak bilinen roma imparatorluğunun 3. imparatoru olan ve 4 yıl (MS 37 – MS 41) tahta kalan Caligula, lakabını küçük yaşlarda askerlerin arasında dolaşırken askerlerin ona küçük botlar anlamına gelen caligula ismini takmaları sonucunda alır.

Günümüze ulaşan kaynaklar caligula'nın psikopatlıkları ve zalimleri üzerinde durur.Ne yazık ki dönemin en tarafsız tarihçisi olarak gösterilen Tacitus’un Caligula’nın saltanatı hakkında yazdıkları maalesef kaybolmuştur.

Caligula Depositing the Ashes of his Mother and Brother in the Tomb of his Ancestors, by Eustache Le Sueur, 1647.r

NASIL DELİRDİ ?

Caligula'nın yaptıklarına girmeden nasıl yavaş yavaş delirdiğini anlatmak istiyorum. Anne ve babası o daha küçükken imparator olan amcası tarafından öldürülmüştür.Amcasının çocukları küçük olduğu için kendisi tahta geçmiştir.İlk tahta geçtiğinde bunu bir oyun olarak gören caligula zaman ilerledikçe paranoyaklaşmıştır. ilk yıllarda senatoyu karşısına alıp halkın yanında durmasıyla halkın desteğini  kazanmıştır. Bu yüzden başlarda ayaklanma çıkabileceğini düşündükleri için çoğu devlet adamı yanında durmuştur.Hükümdarlığının başlarında çok ciddi bir şekilde hastalanmış ve ölümden dönmüştür. bunun üzerine ilk psikolojik kırımını yaşayan caligula kız kardeşi ve hayattaki en büyük aşkı sayesinde kendini bir nebze toparlayabilmiştir. Kız kardeşinin ölümüne kadar bir şekilde kendini frenleyen caligula kardeşini kaybettikten sonra ruhunu şeytana sattığı söylenir.


caligula ile ilgili görsel sonucu

1.Kendisi aşırı derecede paranoid bir kişilikti ve ailesini öldürttü.

03 caligula


Kendisi tahta çıkar çıkmaz, evvelki hayatından biriktirdiği paranoyak kişilik özellikleri hemen açığa çıkmış ve tüm Roma halkından şüphe etmeye başlamıştır. Hastalığından sonra zehirlenmeye çalışıldığını düşünerek amcasının küçük yaştaki çocuklarını öldürttü.

2.İşkence onun için bir zevkti.

caligula  ile ilgili görsel sonucu

Öldürmeye değil işkence etmeye aşık bir psikopattı. İşkence gören insanları izlemekten haz duyardı.


3.Eşinin doğumu için özel sahne hazırlatıp senato üyeleriyle beraber izlemiştir.



caligula  ile ilgili görsel sonucu


Eşiyle eğer erkek çocuk doğurursa evleneceğini söyleyen caligula doğuma kadar eşini tasma ile gezdirmiş ve onu kurbanlık koyun diye çağırmıştır .Kızı doğunca da senato üyelerine dönüp bu bir oğlan ben öyle diyorum demiş ve kadınla evlenmiştir.

4.Kız kardeşi hayatındaki en büyük aşkıydı ve insanların ortasında onunla cinsel ilişkiye girmişliği vardır.

Ä°lgili resim

Kız kardeşi drusilla ile çocukluğundan beri sevgilidir ve başa geçtiği ilk zamanlarda onun akıl vermesiyle onun için önceki imparatoru öldürmüş en sadık adamını öldürmüştür.büyük hastalığında onun adını sayıkladığını ve onun yanına gelmesi sonucunda iyileşmeye başladığı söylenir.


5.Bakireler idam edilemiyordu, ama bu Caligula için engel değildi.

05 caligula


Bir aileyi halka açık idam ettirmeye karar verdi .Bu ailenin en küçük çocuğu 12 yaşında bir kız çocuğuydu. Çocuk tüm ailesinin işkence edilerek öldürülmesini izlemişti, ancak Roma kanunlarına göre bu kız çocuğu idam edilemezdi çünkü bakireydi. Caligula cellata kıza tecavüz etmesini ve ardından öldürmesini emretti. Cellat denileni yaptı.

6.Atını senatoya seçtirmek istedi.


caligula ile ilgili görsel sonucu


En güvendiği canlı atıydı . hatta onun içim özel saray bile yaptırmıştır.Hatta kız kardeşi öldükten sonra geceleri atıyla uyumuşluğu vardır.

7. Kurbanlarının testislerini çiğneyen bir imparator düşünün, işte o imparator Caliguladır.


07 caligula


Özel tasarım testeresiyle yeterince acı çektiremediğini düşündüğü kurbanlarını baş aşağı çevirir, testislerini çıkarttırır ve onları sakız gibi çiğnerdi kendisi. İnsanları günlerce aç bırakılmış vahşi hayvanlara atmak da bir Caligula klasiği idi. seyirciler arasından rastgele seçtiği insanları da hayvanların bulunduğu bölmeye atar, keyfine keyif katardı.

8.Kolezyum da engelli,sakat ve yaşlıları dövüştürdü.

Ä°lgili resim


Bedensel olarak zayıf olan insanları ya birbirleriyle ya da vahşi hayvanlarla dövüştürdü.

9. Kolezyumdaki hayvanları besleyecek para kalmayınca etçil hayvanları köle ve mahkumlarla beslemiştir.

collesium ile ilgili görsel sonucu


İnsanları sıraya dizip şu şişkodan bu kele herkesi aslanlara atın gibi seçerek atarmış.

10.Kendisinin yaşayan tanrı olduğunu senatoya kabul ettirdi.

08 caligula

Kendisine tanrı gibi davranılmasını emretti. Saray ile o zamanın en önemli tapınağı olan Jüpiter tapınağı arasına köprü yapılmasını istedi.imparatorluktaki tüm tanrı heykellerinin yüzünün kendi yüzüyle değiştirilmesini emretmişliği dahi vardır. Kız kardeşi hastayken tanrılara dua etmiş yine de kardeşi öldüğünü duyunca bereket tanrısının büstüne saldırıp parçalamıştır.

11.Öldürmek istediği subayı öldürmek için neden bulamayıp sen çok dürüst bir adamsın bir romalı bu kadar dürüst olamaz seni romalı olmamakla suçluyorum. diyerek idam ettirmiştir.


012 caligula 


12.Gelir elde etmek için senato üyelerinin eşleri ve kızlarından oluşan bir genel ev açtı ve ucuz denilebilecek fiyatlara halka sattı.

01 caligula



13.Bu yetmeyince ülkedeki zengin insanlardan bazılarını öldürüp onların bütün mallarına el koydu.

caligula'nın yaptığı kötülükler ile ilgili görsel sonucu
Bir keresinde zengin olduğunu düşündüğü bir adamı öldürttü ve sonrasında adamın pek de varlıklı olmadığını anlayınca duruma oldukça basit bir yorum getirmiş “Ah tatlım, o adam boşuna öldü”

SON NOT:

caligula'nın daha sayamadığımız ve sayamayacağımız bir çok psikopatlığı var eğer daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız. Caligula'nın imparatorluk dönemini tüm çıplaklığıyla anlatan tinto bass'ın yönetmenliğini yaptığı  caligula (1979 ) filmini izleyebilirsiniz.



kaynak: a 


Yorumlar